Ламиниране на гъвкави опаковки

Опаковките за хранителни продукти трябва да изпълняват различни задачи: информация, сегментация, защита и съхраняване. Тези изисквания доведоха до разработката на опаковка, която е гъвкава и лека и въпреки това устойчива на скъсване и натиск и гарантираща, че свежестта и качеството са защитени до момента на използване на продукта. Пакетираните супи и готварските съставки трябва да се запазят сухи. Тоалетните кърпички трябва да останат мокри. Месото и сиренето трябва да останат свежи и чисти. Ароматът никога не трябва да напуска опаковките с кафе или тютюн, нито пък киселината да разяжда вътрешния слой на опаковките за сок.

Леките и гъвкави опаковки нямаше да са възможни без използването на ламинати. Те се получават от свързването на различни материали, такива като хартия и слоеве от пластмаса или алуминиево фолио. В зависимост от предназначението на опаковката, може да има два, три или четири слоя. В ламинатора фолиата се свързват посредством специални лепила, за да образува нов композитен материал – при скорост на машината от 300 или повече метра в минута. Повече от 40 години HENKEL произвежда специални лепила за ламиниране на различни материали – такива, които са необходими за гъвкавото опаковане.

Изборът на правилното лепило е от решаващо значение за производството на безопасни за приложение в хранителната индустрия ламинати и за постигане на желаните качества на една опаковка - пълнене с добра устойчивост, бариерни свойства и механична якост.
 

Продукти

LOCTITE LIOFOL

  • LOCTITE LIOFOL на основата на разтворители – подходящи за приложение при най-висока скорост на линията, високо термично натоварване и за всички други високоефективни приложения в опаковки за храни и нехранителни стоки.
  • LOCTITE LIOFOL без разтворители - Оптималната комбинация от икономически ползи и ползи за устойчивост, предлагаща изключителна ефективност.

Връзка със специалист

Живко Инджов
тел. 0888 305 027
e-mail: zhivko.indjov@actual-industries.com